wtorek, 29 sierpnia 2017

Co w ziarnie się kryje ?


Dzisiaj post o składnikach odżywczych, minerałach, pierwiastkach chemicznych i witaminach zawartych w pokarmie spożywanym przez gołębie.

Fot 1. Gitant homer

Do najważniejszych składników pokarmowych należą białka, niezbędne do budowy wszystkich komórek ciała, węglowodany, które utleniając się w organizmie wyzwalają energię potrzebną do czynności fizjologicznych i utrzymania stałej temperatury ciała, następnie tłuszcze - substancje wysokokaloryczne, zapewniające organizmowi olbrzymią ilość energii. Obliczenia naukowe wykazały, że jeden 1 g białka lub cukru daje 4,1 kcal energii, a 1 g tłuszczu – 9,4 kcal.

Ziarno (nasiona) różnych roślin używane na paszę można podzielić na trzy zasadnicze grupy pod względem ich wartości pokarmowej, czyli zawartości składników odżywczych:

Ziarno roślin oleistych - bogate w tłuszcze i białka:
  • Słonecznik
  • Anyż
  • Rzepak
  • Rzepik
  • Len
  • Konopie


Ziarno roślin motylkowatych traktowane jako pokarm białkowy:
  • Soczewica
  • Groch
  • Soja
  • Łubin słodki
  • Wyka
  • Fasola


Ziarno zbóż – bogate w węglowodany:
  • Kukurydza
  • Pszenica
  • Proso
  • Sorgo
  • Ryż
  • Jęczmień
  • Owies
  • Gryka

Fot 2. Koroniec plamoczuby


Składniki mineralne odgrywają dużą rolę w budowie i czynnościach organizmu ptaka. Na przykład żelazo wchodzi w skład hemoglobiny i jest niezbędne do tworzenia krwinek czerwonych, jod nieodzowny jest do normalnej pracy tarczycy, wapń i fosfor są głównymi składnikami kości, jak też skorupy jaj, siarka odgrywa dużą rolę w wytwarzaniu białek, nie wyłączają keratyny (podstawowego składnika piór, pazurów, zrogowaciałych nabłonków), krzem wchodzi w skład piór, kości i skorup jaj, potas jest potrzebny do normalnej pracy mięśni, sód jest składnikiem osocza krwi, chlor wraz z sodem służy do wytwarzania kwasów żołądkowych, mangan odgrywa dużą rolę w tworzeniu się tkanki kostnej, a więc niezbędny jest dla organizmu szczególnie w okresie rozwoju kośćca, miedź i cynk wchodzą w skład enzymów, spełniających zasadniczą rolę w przemianie materii i regulacji przebiegu procesów życiowych zachodzących w organizmie.
Organizm gołębia, oprócz wyżej wymienionych składników mineralnych, potrzebuje do życia swego życia jeszcze innych pierwiastków, nazywanych śladowymi, bo potrzebnych w bardzo małych ilościach. Znajdują się one w różnych pokarmach w tysięcznych lub dziesięciotysięcznych częściach grama na 1 kg. Do tych pierwiastków należą kobalt, arsen, nikiel, glin, lit, jod, brom, i inne. Pierwiastki te odgrywają wybitną rolę w procesach enzymatycznych, aktywności hormonów i innych podstawowych procesach fizjologicznych, od których zależy normalny stan zdrowia i prawidłowy rozwój młodego organizmu.

Po lewej pierwiastek chemiczny, Po prawej nasiona i warzywa zawierające dany pierwiastek ułożone od największej zawartości od najmniejszej danego pierwiastka

W odżywianiu gołębi wielkie znaczenie mają witaminy, a ich brak lub niedobór wywołuje różne zaburzenia w czynności organizmu. Na przykład witamina A (akseroftol) ma duże znaczenie dla wzrostu i rozwoju organizmu, sprawności widzenia, wytwarzania komórek nabłonkowych itd. Witamina B1 (tiamina) bierze udział w wytwarzaniu energii na drodze przemian cukrowców, jest czynnikiem wzrostu oraz wpływa na funkcje układu nerwowego. Brak witaminy B1 wywołuje chorobę w postaci zapalenia wielonerwowego ( polyneuritis). Witamina B2 (ryboflawina) wpływa na wzrost, wytwarzanie jaj i wylęg oraz na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i przemianę składników pokarmowych. Witamina B6 (pirydoksyna) także wpływa na regulację czynności układu nerwowego i pracę mięśni oraz przemianę materii. Witamina B12 (kobalamina) sprzyja przyswajaniu aminokwasów i powstawaniu białka komórkowego oraz tworzeniu krwi i enzymów. Witamina C (kwas askorbinowy) wpływa dodatnio na wzrost, ale jest w wystarczającej ilości syntezowany przez organizm ptaka z glukozą. Witaminy D (kalcyferole) wykazują działanie przeciwkrzywicze, regulują gospodarkę wapniem i fosforem w organizmie; ich niedobór wpływa niekorzystnie na tworzenie tkanki kostnej i skorupy jaj. Witaminy E (tokoferole) są czynnikami płodności, wpływają, bowiem na funkcję gruczołów dokrewnych, od których zależy zdolność rozrodu, odgrywają też rolę czynnika regulującego rozwój i siłę mięśni oraz czynności układu nerwowego. Witamina K reguluje krzepliwość krwi, działając przeciwkrwotocznie.

Po lewej stronie dana witamina. Po prawej stronie nasiona i warzywa zawierające daną witaminę ułożone od największej do najmniejszej jej zawartości.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Leki dla każdego, czyli słów kilka o gołębiach

Dzisiaj temat pisany luźno, bez wielkich faktów, zwłaszcza że pisany po dłuższej przerwie. Zastrzegam że są to moje przemyślenia i nie każdy...