Dzisiaj post o składnikach odżywczych, minerałach, pierwiastkach chemicznych i witaminach zawartych w pokarmie spożywanym przez gołębie.
Fot 1. Gitant homer
Do najważniejszych składników pokarmowych należą białka,
niezbędne do budowy wszystkich komórek ciała, węglowodany, które utleniając się
w organizmie wyzwalają energię potrzebną do czynności fizjologicznych i
utrzymania stałej temperatury ciała, następnie tłuszcze - substancje
wysokokaloryczne, zapewniające organizmowi olbrzymią ilość energii. Obliczenia
naukowe wykazały, że jeden 1 g białka lub cukru daje 4,1 kcal energii, a 1 g
tłuszczu – 9,4 kcal.
Ziarno (nasiona) różnych roślin używane na paszę można podzielić
na trzy zasadnicze grupy pod względem ich wartości pokarmowej, czyli zawartości
składników odżywczych:
Ziarno roślin oleistych - bogate w tłuszcze i białka:
- Słonecznik
- Anyż
- Rzepak
- Rzepik
- Len
- Konopie
Ziarno roślin motylkowatych traktowane jako pokarm białkowy:
- Soczewica
- Groch
- Soja
- Łubin słodki
- Wyka
- Fasola
Ziarno zbóż – bogate w węglowodany:
- Kukurydza
- Pszenica
- Proso
- Sorgo
- Ryż
- Jęczmień
- Owies
- Gryka
Fot 2. Koroniec plamoczuby
Składniki mineralne odgrywają dużą rolę w budowie i
czynnościach organizmu ptaka. Na przykład żelazo wchodzi w skład hemoglobiny i
jest niezbędne do tworzenia krwinek czerwonych, jod nieodzowny jest do
normalnej pracy tarczycy, wapń i fosfor są głównymi składnikami kości, jak też
skorupy jaj, siarka odgrywa dużą rolę w wytwarzaniu białek, nie wyłączają keratyny
(podstawowego składnika piór, pazurów, zrogowaciałych nabłonków), krzem wchodzi
w skład piór, kości i skorup jaj, potas jest potrzebny do normalnej pracy
mięśni, sód jest składnikiem osocza krwi, chlor wraz z sodem służy do
wytwarzania kwasów żołądkowych, mangan odgrywa dużą rolę w tworzeniu się tkanki
kostnej, a więc niezbędny jest dla organizmu szczególnie w okresie rozwoju
kośćca, miedź i cynk wchodzą w skład enzymów, spełniających zasadniczą rolę w
przemianie materii i regulacji przebiegu procesów życiowych zachodzących w
organizmie.
Organizm gołębia, oprócz wyżej wymienionych składników
mineralnych, potrzebuje do życia swego życia jeszcze innych pierwiastków,
nazywanych śladowymi, bo potrzebnych w bardzo małych ilościach. Znajdują się
one w różnych pokarmach w tysięcznych lub dziesięciotysięcznych częściach grama
na 1 kg. Do tych pierwiastków należą kobalt, arsen, nikiel, glin, lit, jod,
brom, i inne. Pierwiastki te odgrywają wybitną rolę w procesach enzymatycznych,
aktywności hormonów i innych podstawowych procesach fizjologicznych, od których
zależy normalny stan zdrowia i prawidłowy rozwój młodego organizmu.
Po lewej pierwiastek chemiczny, Po prawej nasiona i warzywa zawierające dany pierwiastek ułożone od największej zawartości od najmniejszej danego pierwiastka
W odżywianiu gołębi wielkie znaczenie mają witaminy, a ich
brak lub niedobór wywołuje różne zaburzenia w czynności organizmu. Na przykład
witamina A (akseroftol) ma duże znaczenie dla wzrostu i rozwoju organizmu,
sprawności widzenia, wytwarzania komórek nabłonkowych itd. Witamina B1
(tiamina) bierze udział w wytwarzaniu energii na drodze przemian cukrowców,
jest czynnikiem wzrostu oraz wpływa na funkcje układu nerwowego. Brak witaminy
B1 wywołuje chorobę w postaci zapalenia wielonerwowego ( polyneuritis).
Witamina B2 (ryboflawina) wpływa na wzrost, wytwarzanie jaj i wylęg oraz na
prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i przemianę składników pokarmowych. Witamina
B6 (pirydoksyna) także wpływa na regulację czynności układu nerwowego i pracę
mięśni oraz przemianę materii. Witamina B12 (kobalamina) sprzyja przyswajaniu
aminokwasów i powstawaniu białka komórkowego oraz tworzeniu krwi i enzymów. Witamina
C (kwas askorbinowy) wpływa dodatnio na wzrost, ale jest w wystarczającej
ilości syntezowany przez organizm ptaka z glukozą. Witaminy D (kalcyferole)
wykazują działanie przeciwkrzywicze, regulują gospodarkę wapniem i fosforem w
organizmie; ich niedobór wpływa niekorzystnie na tworzenie tkanki kostnej i
skorupy jaj. Witaminy E (tokoferole) są czynnikami płodności, wpływają, bowiem
na funkcję gruczołów dokrewnych, od których zależy zdolność rozrodu, odgrywają
też rolę czynnika regulującego rozwój i siłę mięśni oraz czynności układu
nerwowego. Witamina K reguluje krzepliwość krwi, działając przeciwkrwotocznie.
Po lewej stronie dana witamina. Po prawej stronie nasiona i warzywa zawierające daną witaminę ułożone od największej do najmniejszej jej zawartości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz